Prvi koraci prema veganskoj prehrani

Bilo da sami već neko vrijeme gledate sve te slasne veganske kombinacije i sami poželite probati ali sve se čini tako komplicirano i ne znate od kuda biste krenuli, ili ste pak već profesionalci kad je u pitanju veganska hrana ali želite članu obitelji, prijatelju ili poznaniku na jednom mjestu pokazati od kuda da krene, ovaj post je idealan za vas!

Iako meni osobno prelazak na vegansku prehranu nije bila neka znanstvena fantastika jer sam prije toga godinama bila vegetarijanka, moram priznati da me iznenadilo u kolikom broju prerađenih proizvoda na policama trgovinama možete naći sastojke životinjskog porijekla. Ako vas još uvijek malo zbunjuje razlika između vegetarijanske i veganske ishrane, više informacija o tome možete pročitati OVDJE.

Neću dužiti nego odmah prelazim na stvar.

1.INFORMIRAJTE SE

Kakvu god promjenu u životu radili, najbitnije se dobro informirati o tome. Sigurno ste vidjeli više članaka o tome kako je netko bio vegan pa se razbolio, a s druge strane svakim danom na tisuće i tisuće ljudi se odlučuje na promjenu načina života u smjeru veganstva, pa tako već broj vegana u svijetu prelazi brojku od nekoliko milijuna. E pa, ti koji su se razboljeli su oni koji se nisu informirali.
Kao i u školi, na fakultetu ili prilikom drugih vrsta obrazovanja prvo uvijek prolazimo teoriju. Naravno, jer ulazimo u područje o kojemu ništa ne znamo. Tek nakon dobro savladane teorije prelazimo na primjenu.
Neke bitne stavke oko kojih bi se trebali prvo informirati su:

  • Saznajte što je točno veganstvo. (više informacija – ovdje)
  • Čitajte o pozitivnim aspektima veganstva (djelovanja, dobrobiti, zdravlje, pozitivna iskustva drugih ljudi, utjecaj na okoliš…). Nemojte se fokusirati na negativne članke, jer i o najboljim stvarima na internetu možete naći članke u kojima vam netko tvrdi suprotno.
  • Nemojte samo gledati slike nego zaista detaljno prolistajte kroz neke od recepata (recepte možete naći na ovom blogu)
  • Nove namirnice za koje ste prvi puta čuli proguglajte. Iznenadit ćete se koliko toga možete naći na internetu.
  • Ima puno vegana koji dijele svoje recepte na društvenim mrežama, zapratite neke od njih i pogledajte njihov rad, blogove, recepte. PITAJTE NAS ŠTO VAS ZANIMA. Svi smo tu jer želimo pomoći ljudima.
  • Saznajte nešto o sastojcima koje konzumirate svakodnevno a da toga niste ni svjesni. Čitajte popis sastojaka u trgovini prilikom kupnje proizvoda. One sastojke koje ne možete pročitati sigurno nisu dobri za vas.

2.DONESITE ODLUKU

Nakon što ste se dobro informirali, vidjeli koje dobrobiti možete iskusiti prilikom promjene prehrane u smjeru veganstva, donesite odluku u kolikoj mjeri je to u ovome trenu za vas. Sami definirajte je li najbolje da odmah prijeđete 100% na vegansku ishranu ili želite to napraviti postepeno. Ukoliko mislite da ćete imati podršku od svojih bližnjih recite im da želite probati malo nešto drugačije i da želite njihovu podršku. Isto napravite i s prijateljima i osobama s kojima se družite. Ne obazirite se na negativne komentare.

3.UČLANITE SE U VEGANSKU GRUPU PODRUČJA ILI DRŽAVE U KOJOJ ŽIVITE

Savjetujem da krenete od Facebook-a. U tražilicu upišite “vaganska” ili “vegani” i velika je šansa da će vam se odmah izbaciti predložene grupe. Slobodno se učlanite. Grupe su odlične za one koji ne znaju od kuda bi krenuli jer u takvim grupama članovi često objavljuju veoma jednostavne veganske recepte koje prave tijekom tjedna kada baš ni nemaju vremena eksperimentirati, isto tako često se objavljuju i malo kompliciraniji recepti (koji zapravo i nisu tako komplicirani). Kad je neka akcija veganskih proizvoda u obližnjim trgovinama ili trgovačkim lancima, veganska grupa je prva u kojoj ćete vidjeti informacije o tome. Osim toga, u grupama uvijek možete postaviti pitanja na koja ćete dobiti odgovore. Bitno je napomenuti da ne postavljate pitanje u grupu ako prije toga odgovor ne pokušate pronaći na google-u jer iz vlastitog iskustva znam da se članovi grupa često iznerviraju ako netko postavi pitanje na koje odgovor veoma lako može pronaći ako upiše ključnu riječ u google. Budite aktivni u grupama, čak i ako niste 100% vegani (samo pripazite na pravila grupa i nemojte objavljivati slike na kojima se vidi sir, jaja ili nešto slično).

Prijedlog veganskih grupa za Balkansko područje:
Veganska Zajednica
Vege Srbija
Iz Moje Vegan Kuhinje
Zeleni Život Vege Mama

4.KONKRETNA PRIMJENA

Primjena nije toliko teška ako donesete odluku koju smatrate ispravnom i ako se uskladite s odlukom. Ako jedno sebi govorite a onda drugo radite, nećete se baš usrećiti. Pretpostavljam da ste sve navedene korake proučili i odradili. Sada je vrijeme za konkretnu primjenu. Kao i kod svake promjene potrebno je proći razdoblje usvajanja novih navika. To svaki puta u početku iziskuje malo truda i razmišljanja, ali kasnije kada se navika usvoji sve radite na pamet i automatski.

Navest ću vam neke konkretne primjere iz vlastitog iskustva.

Kad sam odlučila prijeći na vegansku ishranu, prvi odlazak u trgovinu bio je pravi izazov. Hodala sam po trgovini dugo vremena tražeći namirnice koje ne sadrže jaja, mlijeko ili mliječne proizvode u sebi. Čitala sam sve deklaracije sa sastojcima. Nakon kratkog vremena, naučila sam na pamet koji proizvodi su potpuno veganski i od onda bez razmišljanja kupujem te proizvode, te moj boravak u trgovini ne prelazi trajanje od pola sata.

Ponekad naletim na neki novi veganski proizvod i isprobam ga. Neki mi se svide pa ih nastavim kupovati, neki ne pa ih više ne kupujem. Nekim pak proizvodima dam 2.priliku i probam ih pripremiti na drugačiji način, te u većini slučajeva ispadne da mi se veoma svide.

Čitajući razne recepte naišla sam na puno proizvoda za koje nikad nisam čula, a još manje probala, ali nisam se zamarala s time da ih sve moram imati odmah i odjednom, nego sam tu i tamo kupila nešto novo i isprobala. To radim i dan danas, jer iako sam vegan već godinama, postoji puno proizvoda koje još nikada nisam probala.

Čitanje sastojaka postala mi je automatska radnja, te svaki puta kada naletim na nešto novo, potrebno mi je možda 5 sekundi da brzinski pročitam sastojke i utvrdim da li je proizvod veganski ili ne. Veoma jednostavno.

Google je moj najbolji prijatelj. Kada su u pitanju nove namirnice s kojima ne znam što bih, uvijek nađem odgovore na sva svoja pitanja. Ponekad kupim neki proizvod ako je na akciji iako nemam ideju kako bih uopće obradila taj sastojak, ali kad dođem kući i kada ga već imam, natjeram se da proučim što bih mogla s time napraviti i bacim se u eksperimentiranje.

99,9% mesnih jela može se napraviti bez uporabe mesa. Isto vrijedi i za sir, mlijeko i jaja. Od Bolognese umaka, Alfredo umaka, sarme, graha s kobasicama, pizze, lasagna pa sve do raznih slastica kao što su torte i kolači. Treba samo probati.

Ako ste mislili da ćete ovdje dobiti neki kraći put, ili nekoga tko će vam servirati jelo umjesto vas, prevarili ste se, jer u ovome ste sami. Jednostavno morate probati. Ako poslušate moj savjet i prođete korak broj jedan, te osvijestite kakav utjecaj na vas i vaše zdravlje te kvalitetu života može imati promjena prehrane, shvatit će te da su neke stvari bitnije od zone komfora u kojoj ste odrasli (ovo se odnosi na namirnice i jela koje ste se naviknuli koristiti i praviti). Sami morate odabrati želite li se u početku malo potruditi za dobrobit samoga sebe. Ono što vam sa sigurnošću mogu reći je da nisu milijuni odlučili postati vegani iz dosade. Zaista ima nešto čarobno u tome. Probajte!

Nadam se da vam je ovaj tekst pomogao usmjeriti vas u pravom smjeru i zainteresirao vas da nešto novo po prvi puta probate.

Slobodno mi se javite s dodatnim pitanjima putem e-mail forme ili preko društvenih mreža ili podijelite svoje iskustvo.

Live healthily ever after!

Podijeli: