Opcije ispisa

KIFLICE S VEGE SIROM I ŠUNKOM

Broj porcija1 PorcijaVrijeme pripreme1 hr 15 minutaVrijeme kuhanja30 minutaPotrebno vrijeme1 hr 45 minuta

Sastojci za kiflice:
 500 g pšeničnog brašna
 1 1/2 žlica suhog kvasca
 1/2 žličice šećera
 1/2 dcl suncokretovog ulja
 1/2 žlice himalajske soli
 3 1/2 dcl bademovog mlijeka
Sastojci za premaz za kiflice:
 1 žlica pšeničnog brašna
 1/2 žličice himalajske soli
 malo vode
Sastojci za posipanje preko kiflica (po želji):
 Sjemenke sezama
 Sjemenke Kima
Opcionalni sastojci:
 1 žličica spirulina praha (po želji, za boju)
Postupak za izradu kiflica:
1

U jednu zdjelicu pomiješajte kvasac, šećer i bademovo mlijeko. Mlijeko treba biti mlako do toplo. Nakon što ste dobro izmiješali sastojke ostavite ih 10 ak minuta na sobnoj temperaturi da se kvasac aktivira (volumen se mora udvostručiti).

2

Nakon što se kvasac aktivirao i udvostručio svoj volumen, u velikoj posudi ga pomiješajte sa svim ostalim sastojcima za izradu tijesta. Tijesto premjestite na pobrašnjenu kuhinjsku površinu i dobro ga izmijesite rukama. Od tijesta oblikujte veliku kuglu i vratite natrag u veliku posudu.

3

Tijesto ostavite na sobnoj temperaturi oko sat vremena dok se volumen ne udvostruči.

4

Nakon što se volumen udvostručio, premjestite tijesto na pobrašnjenu kuhinjsku površinu i još jednom ga malo premijesite.

5

Podijelite tijesto na 4 jednaka dijela koja će te oblikovati u lopte. Svaku loptu valjkom za tijesto razvaljajte na krug promjera 25 cm i nožem ili kolutom za pizzu razrežite ga na osmine u obliku trokuta.

6

Na "donji" dio trokuta, odnosno na dio suprotan od vrha trokuta stavite komadiće sira i salame i zarolajte trokut u kiflicu u smjeru prema vrhu.

7

Premjestite kiflice na tepsiju koju ste obložili masnim papirom za pečenje. Pripazite da kiflicu budu barem 1 cm udaljene jedne od drugih jer će im se tijekom pečenja povećati volumen i mogle bi se zalijepiti jedna za drugu ako su previše blizu.

8

Priprema premaza za kiflice: Zagrijte vodu da bude topla i zatim sve sastojke dobro pomiješajte u jednoj šalici. Kuhinjskim kistom za mazanje premažite gornju površinu kiflica s tim premazom.

9

Nakon što ste kiflice premazali, po želji posipajte sjemenke kima i sezama preko njih.

10

Ostavite kiflice 20 ak minuta da se još malo dignu i zatim ih pecite 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva.

Postupak za izradu šarenih kiflica:
11

Sve sastojke za izradu tijesta podijelite na 2 dijela i u jedan dio dodajte 1 žličicu spirulina praha kako bi dobili jedno tijesto zelene boje. Postupak izrade tijesta identičan je onomu za klasične kiflice, osim što će te u ovom slučaju mijesiti 2 tijesta posebno i drugačije će te ih oblikovati.

12

Nakon što ste dobro izmijesili oba tijesta i ostavili da im se obujam udvostruči na sobnoj temperaturi, premjestit će te ih na pobrašnjenu kuhinjsku površinu i još jednom ih premijesiti.

13

Sada kreće drugačije oblikovanje kiflica - valjkom za tijesto izvaljajte oba tijesta na pravokutnike dimenzije 16 x 25 cm (jedan pravokutnik bit će zelene boje, drugi bijele).

14

Tijesto oblika pravokutnika zelene boje premažite s malo vode i na njega stavite tijesto oblika pravokutnika bijele boje. Voda će pomoći da se tijesta međusobno bolje zalijepe.

15

Zarolajte tijesta u roladu i zatim roladu poprečno prerežite na 4 otprilike jednaka dijela.

16

Svaki dio razvaljajte na krug promjera 25 cm i dalje pratite postupak kao za klasične kiflice.

17

NAPOMENA: Od ove količine dobiti će te 32 kiflice. Ukoliko želite, možete tijesto podijeliti na 3 lopte, zatim svaku loptu na 8 trokuta te na taj način dobiti 24 malo veće kiflice. Ukoliko radite šarene kiflice, isto tako, roladu možete podijeliti na 3 jednaka dijela i zatim svaki dio na 8 trokuta.

Nutritivne vrijednosti

Veličina porcije 1 kiflica

Porcija 1


Količina po porciji
Kalorije 82Kalorije iz masti 16.93
% Dnevna vrijednost *
Ukupno masnoće 1.95g3%

Zasićene masti 0.43g3%
Trans masti 0.03g
Natrij 76.9mg4%
Kalij 31.4mg1%
Ukupno ugljikohidrata 13.3g5%

Dijetalna vlakna 0.6g3%
Šećeri 0.2g
Bjelančevine / proteini 2.8g6%

Vitamin A 0.9%
Kalcij 2.4%
Željezo 6.6%
Vitamin E 4.5%
Thiamin 16.4%
Riboflavin (vitamin B2) 9.2%
Niacin (vitamin B3) 8%
Vitamin B6 1%
Folna kiselina 10.8%
Patotenska kiselina (vitamin B5) 2.7%
Fosfor 3%
Magnezij 1.4%
Cink 1.9%
Selen 10%
Bakar 3.1%
Mangan 6.3%

* Postotak dnevnih vrijednosti temelji se na prehrani od 2000 kalorija. Vaša dnevna vrijednost može biti veća ili niža ovisno o vašim potrebama kalorija.